Angolszász területen nincs karácsony pulyka nélkül. Itt főként barbeque-n készítik, de nálunk a sütőben sült.
A boltokban lehet kapni sima és töltött pulykát, egészet és kicsontozottat.
Mi az utóbbit vettük, amiben egy pici áfonyás almás töltelék is volt. A legkisebb kapható mennyiséggel próbálkoztunk, tekintve, hogy csak két főről van szó: a boltban kapható legkisebb madárka 2 kg.
Mi az utóbbit vettük, amiben egy pici áfonyás almás töltelék is volt. A legkisebb kapható mennyiséggel próbálkoztunk, tekintve, hogy csak két főről van szó: a boltban kapható legkisebb madárka 2 kg.
Hozzávalók (csomagolás szerint 12-15 főre):
- 2 kg pulyka (lehet sima vagy töltött), csont nélküli
- 5 db közepes édes alma
- 5 db közepes hagyma
- 5 db nagyobb krumpli
- 3 szál rozmaring
- olaj
- víz
Elkészítés:
- Beolajozzuk a tepsit picit, beletesszük középre a pulykát, mellé a rozmaringot, kb két deci vizet öntünk alá, majd szorosan lezárjuk alufóliával, s előmelegített sütőben (180 fok, légkeverés) 1 órán át sütjük.
- Felkockázzuk a megtisztított krumplit, nyolcadoljuk a hagymákat és szeleteljük az almát.
- A pulykát kivesszük a sütőből, óvatosan leszedjük a fóliát, meglocsoljuk a pulykát a levével, majd mellétesszük a krumplit. Ha szükséges, egy kevés vizet tehetünk még hozzá, hogy a krumplit majdnem ellepje. Újra lefóliázzuk, vissza a sütőbe 30 percre.
- Ismét kivesszük a pulykát, a krumpli mellé betesszük a hagymát, fólia vissza, 20 percig sütjük.
- Utolsó körben betesszük a fólia alá az almát is, s visszapakoljuk még 20 percre.
- A fóliát levesszük, s további 20 percig fólia nélkül sütjük, amíg el nem kezd pirulni.
A pulyka átsült, nem száradt ki és finom lett, 7,5 pontot kapott.