És otthon nincs karácsony linzer nélkül, hát itt is kell lennie... Csak azt felejtettem el, hogy nem véletlenül kell hűtőben pihentetni a tésztát, s "hideg" kézzel dolgozni vele gyorsan... de a lényeg, hogy szenvedve ugyan, mégis készen lettem még akkor is, ha a melegben hamar elkezdett szétesni a tészta :)
Eredeti recept itt, én dupla adagot csináltam kapásból.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor (nálam 7 dkg kristálycukor + 1 teáskanál vanília esszencia)
- 0,5 citromból nyert citromhéj
- 1 teáskanál sütőpor
- lekvár
Elkészítés:
- Először a száraz alapanyagokat, így a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport és a citromhéjat összekeverjük, majd gyorsan belemorzsoljuk a vajat (ami itt azt jelenti, hogy még mielőtt elolvadna). Végül hozzáadjuk a tojássárgát, és jól összedolgozzuk - na itt segített a meleg, mert könnyebb volt összedolgozni.
- A tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük (s ha 35 fokban csinálod, akkor 5 perc alatt felmelegszik a hűtés után).
- A tésztából levágunk egy darabot, porcukorral hintett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Linzerkiszúróval formára szaggatjuk, és sütőpapírra sorakoztatjuk, távol egymástól, mert dagadni fognak.
- Előmelegített sütőben, 150 fokon, légkeveréses fokozaton 10 percig sütjük.
- Nagyon óvatosan kiszedjük a tepsiből, s hagyjuk picit hűlni, mivel frissen szinte azonnal széttörik.
- A sütiket baracklekvárral összeragasztjuk.
- Végül porcukrot szitálunk a tetejére.
Mivel nincs gyűszűm, így nem tudtam lyukas formákat vágni, ezért a kisebb és nagyobb formákat ragasztottam össze lekvárral.
Fél nap után megkeményedett, s már kevésbé tört, egy nap után pedig szépen elkezdett felpuhulni.
Nagyon finom, csak melegben tényleg nehezebben készíthető el.
7,5 pontot kapott, a kollegáim pedig nem hitték el, hogy én csináltam, s nem boltban vettem :)