2013. október 6., vasárnap

Kechupos-mézes csirkecomb

Ismét egy már régen kinézett receptet próbáltam megvalósítani tegnap. Kicsit féltem tőle, mert mivel Zsolt nem fogyaszt alkoholt, így az ételekhez sem szoktunk használni. Most viszont jött az áttörés, s tettem bort az ételbe :)
Direkt nagy adagot csináltam, mert így tudok majd még munkába is vinni, s Zsoltnak sem kell már hétfőn főznie.

Eredeti recept itt olvasható.

Hozzávalók (kb 5-6 főre):
  • 2 kg csirkecomb
  • 3 dl kechup
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. méz
  • bors
  • 2 dl  Chardonnay
  • fűszerek: kakukkfű, bazsalikom

Elkészítés:
  1. A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
  2. A ketchupból, felaprított fokhagymából, mézből, borsból, sóból és fűszerekből pácot készítünk, ebbe forgatjuk a csirkét, majd hagyjuk kb 3-4 órán át állni.
  3. A bepácolt csirkecombokat elhelyezzük tepsiben.
  4. A megmaradt pácot felöntjük a borral, majd a csirkecombok alá öntjük.
  5. A tepsit fóliával letakarjuk, s 1 órán át sütjük a csirkét fólia alatt 170 fokon légkeveréssel. (mi közben elmentünk a piacra, így kicsit tovább maradt bent...)
  6. 1 óra elteltével a fóliát levesszük, a csirkét még 10 percig pirítjuk az egyik oldalán, majd megforgatjuk a combokat, s még 10-15 percig pirítjuk a másik oldalt is.

Rizzsel vagy egyéb körettel tálaljuk.

A bor ellenére Zsoltnak ízlett (alkohol meg már nem maradt az elkészült ételben a sütés miatt), a csirkehús nagyon finom omlós lett, s bőven maradt annyi lé a tepsi alján, hogy a rizst is át lehessen itatni vele.

7,5 pontot kapott.