2013. szeptember 6., péntek

Madártej

Miközben még szenvedünk a lencsefőzelék után, s elvileg ételre nem is tudunk gondolni, mégiscsak felmerült bennem a kérdés, hogy mi lesz a vacsora. Az biztos, hogy nehéz étel nem, s az itthon levő hozzávalókat gyorsan áttekintve a madártej mellett döntöttem.
Ehhez persze hozzátartozik, hogy nem vacsora előtt fél órával kell nekiállni, hanem még kora délután, hogy legyen ideje kihűlni.

Hozzávalók:
  • 1 l tej
  • 2 tojás
  • 5-6 ek cukor
  • 2 tk vanília esszencia
  • 1 ek liszt
  • csipet fahéj

Elkészítés:
  1. A tejet feltesszük forrni egy lábasban, ha forrni kezd, takarékra tesszük.
  2. A tojásfehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük, majd egy evőkanállal kis kupacok formájában beletesszük a felforrt tejbe. Mivel növekedni fog, egymástól távolabb helyezzük el, s 5-10 másodperc múlva megfordítjuk őket. Ismét 5-10 másodperc után (mikor már kissé megkeményedett, s nem esik szét) tányérba kiszedjük.
  3. A tojássárgáját 4 púpozott evőkanál cukorral és két teáskanál vanília esszenciával, 1 evőkanál liszttel, valamint egy csipet fahéjjal kézi habverővel habosra verjük, majd hozzákeverjük a tejhez, s összefőzzük vele 4-5 perc alatt.
  4. Tálkákba öntjük, s rátesszük a habot, vagy egy nagyobb edénybe öntjük át (mivel nekem nincs ennyi kisebb tálkám), s ráhelyezzük a habot.

Nálam nem lett annyira szép a hab, mert a tej még nem forrt, mire a habverő végzett, s a habverést is abba kellett hagynom Skype beszélgetés miatt :)

7,5 pontot kapott, mivel picit sűrűbb lehetne a tejes rész, s mivel még mindig nem bírunk enni a lencse után...