2013. szeptember 1., vasárnap

Sajtos-Vegemite-os csiga

Valamikor keresgéltem a neten, hogy mik is a valódi ausztrál receptek. Ha éttermek listáját nézi az ember, akkor nehéz olyat találni, hogy ausztrál étterem, cserébe van minden más.
10 eredeti ausztrál recept név alatt főként süteményeket találtam (pl igazi ausztrál sütemény a Pavlova), köztük olyat is, ami Vegemite-tal készül. Ezen felbuzdulva felkerestem a Vegemite hivatalos oldalát, s ma estére onnan választottam receptet.
Ez olyan étel, amit Magyarországon kevesen fognak megcsinálni (kivéve, akinek az ismerőse visz ajándékba Vegemite-ot), de javaslom azon magyaroknak, akik itt vannak, s nem tudják, hogy mit kezdjenek a megvásárolt termékkel. 
Kiegészítés: Ildi segítségével rájöttünk, hogy UK-ben is kapható Marmite néven, így onnan is meg lehet próbálni beszerezni, ha valaki nagyon szeretné.

Amit a Vegemite-ról tudni kell:
Egy barnás színű, kegyetlen szagú, alig kenhető valami, aminek élesztő az alapja, tele van B-vitaminnal, folsavat tartalmaz, zsírmentes és alig van benne szénhidrát. Leginkább vajas kenyér tetejére kenve vagy reggelire szendvicsekhez ajánlják vitaminpótlásra, aktív életvitel fenntartására - ennyit a marketing részről.

Valójában: szagra szörnyű (mintha friss élesztőt Polybé vitaminnal kevertek volna össze), s annyira domináns az íze, hogy vajas kenyérre csak egy késhegynyit szabad kenni. Egyszer megettem négy szelet kenyeret Vegemite-tal, utána pár órán át ételre nézni sem bírtam, Zsolt pedig általában messzire elkerüli az egészet.
Pár emberrel beszélgetve (angolokkal, németekkel és magyarokkal is), ha szóba került a Vegemite, általában az volt a vélemény, hogy senki sem szereti és szörnyű.
Mindezek után próbálok én vele sütni :)
 

Hozzávalók (kb 12-13 darabhoz):
  • 3 cup sima liszt (1 cup = 240 ml)
  • 6 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 50 g vaj
  • 375 ml tej
  • 1 evőkanál Vegemite
  • 200 g reszelt Tasty sajt (itt kb annyira közkedvelt, mint otthon a trappista, s szinte mindenhez használják)

Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. (Az eredeti recept szerint self-raising lisztet kellene használni, ami valójában sima liszt sütőporral keverve. Itthon összekeverve olcsóbb a bolti verzió árához viszonyítva.)
3. A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, majd hozzáadjuk a tejet.
4. Összedolgozzuk a tésztát, ha szükséges, még lisztet/tejet adunk hozzá - nálam még kb két evőkanál liszt kellett ahhoz, hogy dolgozni lehessen a tésztával.
5. Szögletesre kinyújtjuk a tésztát, majd megkenjük Vegemite-tal (ez nekem szilikonecsettel sikerült), s megszórjuk a sajt kb 3/4 részével.
6. A tésztát feltekerjük, s kb 2 cm vastag darabokra vágjuk.
6. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, s szorosan egymás mellé tesszük a csigákat.
7. Megszórjuk a csigák tetejét a maradék sajttal.
8. 20 percig 200 fokon sütjük.

A végeredmény: könnyű tészta, a sajt dominál, s nem hittem volna, hogy valaha is ezt fogom mondani, de még talán fél-1 kanál Vegemite kerülhetett volna bele :) És még Zsoltnak is ízlik :)
Tőlem 7,5-8 pontot  kapott, Zsolttól 7-7,5 pontot.

Amit később lehet még próbálni: kicsit több Vegemite, s esetleg még mehet bele bacon is.