2013. augusztus 17., szombat

Rakott spárga

Ismét egy rakott étel, olyan zöldségből, amiből se otthon, se itthon nem készült még. De mindent ki kell próbálni egyszer, s esélyes, hogy többször spárgával nem is fogom, mivel Zsoltnak nem jött be annyira, mint a másik verziók.

Hozzávalók:
- 4 evőkanál olaj
- 500 gr darált hús
- 3 dl-es pohárnyi rizs
- 1 db piros capsicum
- 1 db nagy paradicsom
- 1 db vöröshagyma
- 4 db spárga konzerv
- 400 g tejföl
- fűszerek: só, bors, paprika, fokhagymakrém

Elkészítés:


1.      A spárgáról leöntjük a levet.

2.      Felteszünk egy fazékban vizet kevés sóval, majd amikor már forr, beleöntjük a rizst, és kavargatás nélkül 10 percig, kis lángon főzzük. Ha kész, leszűrjük.

3.      Amíg a rizs fő, a tejfölben elkeverünk egy kiskanál fokhagymakrémet.

4.      2 ek olajon az apróra vágott vöröshagymát kevés sóval meghintve üvegesre futtatjuk, hozzáadjuk a felkockázott paprikát, és a felkockázott paradicsomot. Kicsit hagyjuk összeszottyadni, majd meghintjük pirospaprikával. Beletesszük a darált húst, fűszerezzük sóval, borssal. Kevergetve barnára főzzük.

5.      Tepsi/tűzálló tál aljára locsolunk 2 ek olajat, elterítjük rajta a spárga felét, megsózzuk, megborsozzuk, majd rásimítjuk a rizzsel összekevert húst, s a tetejére a tesszük a spárga másik felét.

6.      A fokhagymás tejfölt rásimítjuk a tetejére, és előmelegített (180 fokos) sütőben készre sütjük (25-30 perc, vagy amikor már sült, barna foltokat látunk a tejföl tetején).

Pontszámként kb 6,5-öt kapott. Zsoltnak nem tetszett a spárga szálkássága és a natúr íze.